Brita Zackari
Brita Zackari är programledare, författare och poddare – och mamma till Essa och Björn. När hon inte bloggar brukar hon föreläsa, podda och hänga på sitt torp. Hon har även skrivit boken ”Jag hatar att träna”. Brita älskar hudvård (och framför allt krämer), avgudar Beyonce och kan ta 120 kg i marklyft. Det här bloggen handlar ungefär om det.
Annons

Svackor i bygget

Vi hade tänkt spara funkisköket som satt i huset, inte för att jag absolut älskar funkiskök (nu sa jag det bara, men jag hatar det inte heller så ni kan chilla med att rasa) utan för att jag inte gillar att slänga saker som funkar och det kändes dessutom helt fräscht trots byggt på sextiotalet, otroliga pedanter som bott i huset innan oss faktiskt.

Annons

Men. Till höger i bild, där ljuset kommer från, sitter ett stort fönster med husets kanske finaste utsikt. Värdelöst att försöka fånga på bild för man fattar inte hur högt det ligger men man ser ut mot åkrarna och en allé längs en liten väg.

Annons

Såhär såg den utsikten ut från vardagsrummet, på andra sidan väggen till vänster i översta bilden:

*sad trombone*

Så.. vi tog ner väggjäveln. Demonterade köksskåpen varsamt. Så man ser åkern från vardagsrummet, så öppna spisen (som för övrigt fått en makeover men en sak i taget nu) blev en del av köket också. Här är en work in progress-bild.

Annons

Så himla skönt. Kändes även bättre för köket att i stället bygga upp arbetsbänken igen under ett fönster som vätter mot framsidan, alltså full koll på allt som händer där medan man står och ..knådar sin deg?

Klipp till detta. Här ser man också mitt favoritprojekt pärlsponten, som ser randig ut eftersom jag var tvungen att måla i fjädern innan den skulle sättas upp (den kan röra sig i sidled när träet torkar och då blir det annars risk för glipor i färgen).

Annons

I alla fall. Det ser ju rätt bra ut såhär, bara pussla ihop skåpen igen på nya stället. Men. Det verkar inte som att skåpen klarat demonteringen så bra. Dom som kan nåt, och vi har frågat flera, säger att arbetstimmarna det krävs för att göra skåpen brukbara är för många i förhållande till hur njutbart köket har chans att bli som max.

Så jag bröt ihop lite, det kändes så skönt förut att redan HA ett kök, både billigt samt miljösmart att inte köpa nytt utan jobba med det som finns. Jag var så nöjd över det, vår tanke att lägga till så lite som möjligt utan i stället mest fokusera på att få bort alla lager renovering som gjorts under åren. Nu verkar det inte bli så i köket. Samtidigt finns det ju nåt härligt i tanken på ett nytt men massivt träkök som kan hålla i hundra år, ett som kanske egentligen passar bättre på ett torp. Så nu har jag ritat en skiss och lämnat in på ett snickeri där en av Kalles bästa vänner jobbar. Håll tummarna för att vi har råd.

Färgen på pärlsponten är förresten gröngrå från Gysinge för jag blev lovad att den var exakt likadan som grönjord 15%. Ska ha grönjord 30% på dörrar och socklar, och tänkte att det skulle vara fint med ton i ton, fast olika mättnad. Nu efter andra strykningen är jag dock extreeemt tveksam till nyansen. Vill måla allt i grönjord 30% i stället, så det blir lite mer tryck. Så svacka även där. Tur att den generella känslan av huset redan är tusen gånger bättre än när vi började. Och jag älskar golvet i alla fall, det kan ingen ta ifrån mig (men många har försökt).

Annons

6 kommentarer till “Svackor i bygget”

 1. Anna skriver: 24 februari 2019 kl 23:15

  Ticka snabelhandtag!!! Om ni ska slänga 5st så ge dem till mig är ute efter sånna 🙂 . Diskbänk vid fönster underbart! Kan diska geggigaste ungfasta formen utan problem när en får diska vid ett fönster. Lycka till…glöm inte om ovan 😉 /Anna


 2. Frida skriver: 25 februari 2019 kl 07:08

  Men nu har du i alla fall gett köket en ärlig chans till räddning. Det finns en viss gradskillnad mellan att tvångsmässigt renovera vart femte år och att försöka rädda ett sextio år gammalt kök som inte vill vara med. Hoppas ni får bra offert från snickaren så ni får det kök du vill!


 3. Hanna H skriver: 25 februari 2019 kl 11:34

  Vi gjorde precis det. Flyttade ett funkiskök. Kommer bli fint men krävdes sjuka mängder spackel och tid.


 4. Johanna Dahlberg skriver: 26 februari 2019 kl 22:50

  Älskar dom här inläggen från erat nya ställe!


 5. Malin H skriver: 28 februari 2019 kl 22:11

  Om det blir för dyrt med snickeriet så kolla in British standard cupboards, det körde vi på! Skåp till (engelska) standardmått som byggs för hand av finsnickare i Suffolk (toppkvalitet med laxstjärtsfogar i lådorna osv). Det är ett undermärke till svindyra Plain English som gör platsbyggda kök – det här är samma köksskåp och samma snickare, men man designar sitt eget kök från standardskåp istället.


 6. Zilia Ving skriver: 7 mars 2019 kl 10:58

  Så kul att få följa ert renoveringsprojekt! 🙂 Vilka möjligheter det finns i ert hus!


Dela på:
Laddar