Sponsrat inlägg i samarbete med Coop: När jag var 13 år slutade jag med kött. Jag var inte tokig i tanken på att äta djur innan, men den där vegan- och djurrättsvågen som då drog fram som en orkan genom Umeå puttade mig över stupet och in i specialkost-kön i matsalen i skolan. Det var linsgryta typ alltid. Var det inte linsgryta var det kikärtsgryta. Dock samma *mustiga* kryddning. Jag var sån fiskvegetarian ända tills 2012-13 kanske? Då jag av olika anledningar (t ex en jagande man som lagar all mat härhemma) började närma mig kött lite försiktigt. Jag lagar dock fortfarande vegetariskt när jag är ensam hemma, och äter inte fläsk eller kyckling pga alldeles för risiga förhållanden för djuren. Varför jag säger allt det här är för att den här posten är ett samarbete med Coop som vill inspirera folk att äta mindre kött. Det är alltså ett sponsrat inlägg, men som ni förstår ett ämne som jag verkligen vurmar för (om vurma är ett ord?). Grejen är att man inte behöver bli vegetarian för att göra stor skillnad, det räcker långt med att t ex bara köpa ekologiskt kött, eller köra vegetariskt några dagar i veckan. Här har Coop listat massor med tips för att göra middagarna grönare. Vissa av er kanske ändå känner att det känns motigt att testa nya rätter, eller att det tar en massa tid, eller att man måste bli såndär som gillar mustiga linsgrytor. Därför tänkte jag visa ett exempel på en maträtt som visserligen tar lite tid men som är skitenkel, bara blotta faktumet att det är JAG som lagar den bevisar detta eftersom jag inte är en matlagerska egentligen. Du behöver: Lasagneplattor 7-8 dl mjölk 1 dl mjöl (höftar verkligen här, det går liksom inte att misslyckas utan bara hälla på mer mjöl om det blir lite för mkt mjölk) 25 g smör körsbärstomater 1 paket krossade tomater 1 lök 1 klyfta vitlök lite olivolja lite buljong balsamico honung el socker 1 burk pesto paprika (ni kommer förstå) 1 paket fetaost en bit gammal ost (finns nog längst in i kylen hos dig, ljug inte) 1 paket frysk BLADspenat obs, mycket godare än hackad Sätt ugnen på 200 grader. Tina spenaten i ett varmvattenbad i diskhon. Gör en bechamelsås genom att smälta smöret i mjölet. Sedan häller du på lite mjölk och rör så det inte blir klumpar, sedan asmycket mjölk och koka upp så det tjocknar. Krydda med salt och vitpeppar och ev lite muskot. Sedan gör du tomatsåsen. Släng i körsbärstomaterna med lite vitlök och olja i en varm kastrull, fräs runt lite. Häll sedan på krossade tomater och låt puttra en stund i sällskap med lite balsamico och lite honung och en buljongtärning. Spenaten kramar du ur när den tinat, viktigt att vara noga med det för du vill inte ha extra vätska i det här, och blandar med fetaosten som smulas, och lite riven ost. Sedan lägger du det som bottenlagret i lasagnen. Ett varv med plattor, och sedan tomatsåsen. Ovanpå den ett till lager med plattor, och jaha vad här man med peston då tänker du? Ja, det är lite oklart men jag är tokig i denna pesto så jag smetade den liksom under varje platta så den låg mot tomaterna? Sedan öser du på bechamelen, se gärna till att det rinner ner i sprickorna på sidorna, och sedan river du ev lite ost på toppen och kör in i ugnen i 35-40 min. Läs en god bok under tiden, gärna såpass spännande att det inte gör dig något att du får återvända till den direkt du tagit ur lasagnen ur ugnen för det är tyvärr lasagnens förbannelse att den alltid är alldeles för varm när den kommer ut och man måste vänta ännu lite mer än den går att äta :( Antar att Coop har tips på andra maträtter som inte är lika svinvarma när dom är färdiga här.