Brita Zackari
Brita Zackari är programledare, författare och poddare – och mamma till Essa och Björn. När hon inte bloggar brukar hon föreläsa, podda och hänga på sitt torp. Hon har även skrivit boken ”Jag hatar att träna”. Brita älskar hudvård (och framför allt krämer), avgudar Beyonce och kan ta 120 kg i marklyft. Det här bloggen handlar ungefär om det.
Annons

En lite för noga redogörelse för mitt minskade avfall i badrummet

I det ständiga projektet Minimera avfall har jag ett tag hållit på att försöka hitta vettigt alternativ till bomullspads. Ja, det går absolut att köpa ekologiska rättvisemärkta men det har också känts som att det borde gå att göra på nåt annat sätt.

Annons
Annons

Väldigt länge har jag kört taktiken att bara snåla som fan med att ens köpa pads, vilket tyvärr lett till att min hy ballat ur. Den behöver tydligen det miscellära vattnet och min makeuprengöring swisch-swoschandes över facet. Och nu kommer det sorgliga att jag tyvärr började med att testa nåt slags loofah-variant? Ni vet den där lite riviga duschsvampen, fast i samma form som en pad. Nej men det var som att gnussa ansiktet med en klösbräda. I bästa fall. Dessutom kunde vätskan inte stanna särskilt bra i den, bara rann rakt igenom. Det sjuka är att jag i nåt slags obotlig optimism fick för mig att testa en annan variant av samma princip, fast besluten att få loofah att funka (inte minst pga asmr att säga), vilket såklart var samma sak och satte mig ännu mer på minus med miljön. Tur att jag till slut fattade att det bara behövdes en god frotté. Eller ja, lite mer finmaskig (?) än ditt badlakan men lite samma känsla ändå. Jag förstår att nån duktig jävel kanske tänker nu att det är väl bara att klippa cirklar ur en uttjänt handduk och zick-zacka kanterna men tro mig jag har varit igenom detta med tvättlappar till bebis. (Slarvade även med zick-zack på kanterna vilket ledde till frottesmul i tvättmaskinen ett år efteråt.) Det är något med själva väven ändå, man vill dels ha en viss följsamhet och den ska den inte suga upp för mkt men ändå mättas bra med produkt. Känslan mot huden är som att det blir en lätt exfoliering men aldrig rivigt. Jag köpte ett sexpack såna på en site för ekologiska städprodukter (mvh har program på SVT nu så får inte göra reklam för nån enskild), det finns säkert lite överallt om du kollar med din sökmotor. Men här kommer eventuellt den största skillnaden mot engångspads, och ursäkta att jag är såhär extremt praktisk nu men: att det är en så märklig känsla att man inte slänger den. Man ba.. går och lägger den i tvättkorgen. Där den riskerar att slukas av nåt påslakan. Så pass märkligt känns detta i kroppen att jag börjat ”slänga” dom i en såndär tvättpåse för bh:ar, och den har jag i badrummet. Så kastar jag in hela påsen i tvättmaskinen när det är dags för vittvätt, och ni som har småbarn vet att det är minst en gång per dygn. Sådär. Verkar det som nåt ni kan tänka er, eller är engångspadsen ngt oumbärligt?

Annons

23 kommentarer till “En lite för noga redogörelse för mitt minskade avfall i badrummet”

 1. Maria skriver: 8 april 2021 kl 08:17

  Så bra! Jag använder mest för nagellacksborttagning, så har inte vågat testa om det funkar bra. Men nu ska jag banne mig sy nåra av ett gammalt lakan! Värt att testa iaf!


  1. Brita Zackari skriver: 8 april 2021 kl 10:50

   hehe kör på


  2. Brita Zackari skriver: 8 april 2021 kl 10:51

   ja särskilt för naglarna borde inte spela så stor roll om det blir lite väl rivigt.


 2. Sofis skriver: 8 april 2021 kl 08:35

  Geni!


 3. sanna skriver: 8 april 2021 kl 10:00

  är typ rädd att sminkresterna (ffa om man haft läppstift och mkt ögonskugga) och olja från rengöringen ska förstöra resten av vittvätten?? men så kanske det inte alls är, pls berätta


  1. Brita Zackari skriver: 8 april 2021 kl 10:49

   Har inte direkt något förstahand-tips här eftersom jag själv inte har så mkt läppstift MEN efter att ha sanerat en soffa från ett av mina oanvända stift som en ettåring tyvärr fick tag i skulle jag säga att problemet kanske mer är att få bort läppstiftet från padsen. jag skulle göra såhär: spraya padsen med ett sprut fläckborttagare (finns Svanenmärkta) eller en klick flytande galltvål på innan tvätten.


   1. sanna skriver: 8 april 2021 kl 10:51

    ah, tack för tips!


 4. Maja skriver: 8 april 2021 kl 11:58

  Hej!
  Jag kör också med dem men jag har sånt problem med att de åker fram i tvättmaskinen och lägger sig i luckan. Dvs. de blir inte alls rena. Jag ska a.s.a.p. lägga upp en tvättpåse i badrummet. Smart!


 5. Maria skriver: 8 april 2021 kl 22:43

  Nu ska ni få höra!
  Microfiberdukar
  Jag säger det igen
  Microfiberdukar
  You are welcome 🙂


 6. Amanda skriver: 9 april 2021 kl 08:30

  Kräkhanddukarna som jag använde till mina bebisar används nu för sminkrengöring för mitt ansikte!


 7. Johanna skriver: 9 april 2021 kl 18:22

  Älskar denna gedigna redogörelse! Jag har testat lite olika, bl a att klippa sönder en sån där lite lätt gummiaktig tvättduk för ansiktet för rengöring men den fångar helt enkelt inte upp t ex sminkborttagning på ett adekvat sätt. Jag får göra din googling helt enkelt!


 8. Tore skriver: 9 april 2021 kl 18:26

  Hej. Ert tv program Hjälp vi har köpt en bondgård ÄLSKAR jag.och snälla sluta inte. SNÄLLA.❤❤❤❤❤😀😀
  Hälsningar Tore 9 år från Piteå.


 9. Emma skriver: 10 april 2021 kl 10:52

  Brukar varva bomullspads med egengjorda rondeller, men se här!!! https://www.lyko.com/sv/lastobject/lastobejct-raccoon-blue. Ska abso köpa och testa, för tider jag inte PALLAR göra fler rondeller hehe


 10. Linda skriver: 10 april 2021 kl 17:15

  Jag har lastround från http://www.lastobject.com. Helt fantastisk produkt! Den kan man rengöra med vanlig handtvål och stoppa tillbaka i sitt snygga etui, sen kan man också tvätta i tvättmaskinen på 60 grader ibland. Älskar när det är enkelt att vara miljövönlig!


 11. H skriver: 10 april 2021 kl 18:11

  Jag tycker er serie är ett av de program med tydligast omtanke om djur som jag nånsin sett (Om blev ev inte en korrekt grammatik här med du fattar). Ni visar sån inkänning och empati och vänskap och glädje nog djuren på gården och det är så tydligt att ni bryr er. Utan att för den skull romantisera upp en fabel. Det är fint att se mänskor visa känslor för djur som samtidigt ingår i deras liksom mat osv. Om väldigt många barn skulle få se mer av det här, verklighetens djur inte vara saga, men en verklighet där människor ser djuren som de kännande varelser de är. Och som de vänner de kan vara med varandra och med oss. Så skulle kanske nästa generation inte bygga djurfabriker. Så tack för detta fina!


 12. H skriver: 10 april 2021 kl 18:12

  Jag tycker er serie är ett av de program med tydligast omtanke om djur som jag nånsin sett (Om blev ev inte en korrekt grammatik här med du fattar). Ni visar sån inkänning och empati och vänskap och glädje nog djuren på gården och det är så tydligt att ni bryr er. Utan att för den skull romantisera upp en fabel. Det är fint att se mänskor visa känslor för djur som samtidigt ingår i deras liksom mat osv. Om väldigt många barn skulle få se mer av det här, verklighetens djur inte bara saga, men en verklighet där människor ser djuren som de kännande varelser de är. Och som de vänner de kan vara med varandra och med oss. Så skulle kanske nästa generation inte bygga djurfabriker. Så tack för detta fina!


 13. n l skriver: 10 april 2021 kl 20:45

  Fattar att inlägget handlade om något helt annat men om jag zoomade in för att se vilken hudvård du använder? Japp.


 14. n l skriver: 10 april 2021 kl 21:06

  Fattar att inlägget handlade om något helt annat men om jag zoomade in för att se vilken hudvård du använder? Japp.


 15. Anna skriver: 11 april 2021 kl 08:26

  Nu måste jag bara tipsa om Världens effektivaste, gosigaste och smidigaste rengöring. Funkar även att köra mina toners och micellärvatten på dem. (Dessutom väldigt smidigt när man är på resande fot) Oftast kör jag bara padsen som det enda i min rengöringsrutin. Och det räcker!

  https://lyko.com/sv/amelie-soie-secrets-de-beaute/amelie-soie-mini-beauty-towel-duo-pack

  Lite pricy. Men så värt det! Sen åker dem ner i en tvättpåse efter användning, redo inför nästa gång det är dags för 60 tvätt.


 16. Cissi skriver: 11 april 2021 kl 16:44

  Jag använder också precis såna här rengöringspads av ekologiskt tyg sen ett år tillbaka, som går att använda igen, gör bara rent den med tvål och vatten efter användning och låt torka så är den som ny dagen efter! Har typ fem st jag varvar med. Har inte köpt bomullsrondeller på ett år. Köpte på Jordklok.se.


 17. Lina skriver: 13 april 2021 kl 00:30

  Jag har också såna och tycker de är toppen! Jag hettar upp dem i vatten i en kastrull på spisen under några minuter med lite grönsåpa eller tvättmedel, rör om och klämmer på dem med en gaffel. Allt läppstift, olja och vattenfast mascara försvinner och de blir som nya.


 18. Malena skriver: 13 april 2021 kl 10:20

  https://imsevimse.se/produkt/bomullspads-bomullsfrotte-10-pack/

  Kommer dessutom i en liten tvättpåse. Köp två omgångar, lägg alla rena pads i ena påsen. Använda pads går i den andra.


 19. Victoria/Fru Direktör skriver: 15 april 2021 kl 07:50

  Kolla in Last Object! Jag har deras pads och tops. Padsen är super med tillhörande behållare, topsen är halvbra men med supersmart etui när man vill ha med i necessär. Dock tycker jag topsen är lite för stora, önskar att jag köpt sminkvarianten istället. Men pga svindyr frakt så tänker jag inte köpa från just dom igen.
  https://lastobject.com/


Dela på:
Laddar