Annons
Annons

Den ultimata klädguiden för gravida som inte vill ha en gravidstil


 

Ok, så det här med att klä sig under graviditet visade sig vara tusen gånger svårare än vad jag hade trott. För när man väl vågar sig in på gravid-avdelningen hos ens lokala klädhandlare så upptäcker man snabbt att där frodas saker vi inte sett på flera år i verkligheten, typ empire-snitt och oklara tunikor. Ännu svårare är om möjligt amningskläder, men nu bryr jag mig å andra sidan inte lika mycket pga glad om jag bara får duscha dagligen. Men jag har ändå genomlidit runda fyrtio veckor av undantagstillstånd i garderoben och här har jag satt ihop ett inlägg om hur jag tänkte för att stilmässigt få fortsätta vara mig själv, även fast jag råkade vara gravid. Ett låååångt inlägg som typ tog flera dagar att komponera mellan amningar blöjbyten etc så varse-fucking-goda, riv ut från internet och spara.

Annons

Första trimestern (t o m v14)

Alla kroppar är ju förstås olika men jag tror det är ganska safe att säga att man själv tycker att magen syns lååååångt innan alla andra gör det. Vissa får dock mage rätt tidigt, särskilt med andra barnet. Har jag hört, makes sense. Men med det sagt. Första trimestern handlar väl mest om att dölja magen, vilket på sätt och vis är sjukt men ja, för att slippa berätta för folk man inte känner så bra kanske. Det där gör ni ju dock helt hur ni vill med. Jag har antagligen redan berättat om hur orolig jag var att nån skulle se att jag var gravid på Kristallen trots alla ränder hit och dit, rätt överdriven oro kan man ju konstatera såhär i efterhand. Men en grej vi alla lärde oss av det är ju att Rodebjers Simi pant funkar på en liten mage om man drar upp dom lite så knappen hamnar ovanför putet. Dock kanske lite väl retigt att köpa ett par som man bara kommer kunna ha i några veckor och sedan få sukta efter i ett halvår typ. En sak du dock inte kommer ångra är att skaffa ett par riktigt bra gravidtights redan nu. Och en pennkjol i trikå om du inte redan äger. Även om magen inte syns för andra så vill man inte direkt ha saker som skär in i midjan (eller ja, i alla fall inte där den brukade vara, den flyttas ju uppåt) och alla jeans, i alla fall dom med vanlig midja, kan kännas sjukt obekväma. Jag körde dock rätt länge med ett par jeans med hög midja som jag köpt ett nummer för stora (pga att dom inte fanns i rätt storlek) så det är ett tips. T ex som dessa från & Other Stories, och är det förresten Kajsa Grytt på bilden? Eller dom till höger från Gant. Jag skulle kombinera med en lös skjorta (vit, svart eller denim) och ett par cleanare sneakers. Men obs denna jeansidé gäller alltså för för stora jeans, tvinga ej in gravidmage, om än liten, i onda jeans.

gravidkläder_1

Annars funkar det ju rätt bra med brallor som sitter mer på höften, såna funkar ju längre in i graviditeten och till högklackat om en ska på fest. Unna högklackat nu medan du fortfarande orkar/ har osvullna fötter. Generellt skulle jag i det här stadiet satsa på en siluett som är stort upptill och antingen tightare nedtill, eller stort där också. Jo, och vad gäller maskeringen av magen om du är intresserad av en sån så är ju typ en skinnjacka (som t ex den från Filippa K GALET SNYGG) eller en kavaj eller generellt vad som helst som tar uppmärksamhet en bra grej. En grej som jag också tycker tog över ens medvetande helt och hållet denna period är hur himla ömma och kliande bröst man fick. Unna därför en mjuk bh utan några som helst sömmar eller byglar och JA jag vet att det är omöjligt när en har lite större bröst men nu är det såhär en liten stund, du får sluta småjogga efter bussen helt enkelt. T ex klassiker som Calvin Klein kan göra ett jobb här, eller varför inte redan nu köpa en sport-bh från Boob, så skön pga noll skav och praktiskt att en kan amma med den också, även om amning just nu känns som en evighet bort jag vet.

Gravidkläder.001

Skinnjacka, Filippa K. Vita skinnsneakers, Eytys. Den här geniala klänningen från Stylein sitter åt där man fortfarande typ har sin vanliga kropp, men med extra space runt magen – skitbra både med sneakers och klackar. Solglasögon, EoE eyeglasses. Vändbar sweatshirt med kattdjur drar fokus från ev babybump, & Other Stories. Klackar Aquazzuras Sexy Thing finns hos Nathalie Schuterman.  Loosefit jeans med prickar, Stella McCartney.  Stickad tröja med olikfärgad baksida ger lite stök som tar fokus från mage, Hunkydory. Smokingbyxa, Gant. Gul blus med knyt på magen, Zara.

Andra trimestern (v15-v28)

Är det nu vi ska prata gravidjeans? Ok. *laddar* Hm. *laddar lite till, brygger en kopp te och hämtar en pläd till dig*. Efter en hel graviditet (mvh på övertid) så tycker jag att jag har tillräckligt med erfarenhet för att säga: Jeans (som du känner dom) och du kommer behöva gå skilda vägar ett tag nu. Försök inte kämpa emot. Du kan envisas men det kommer inte vara samma sak – eftersom magen är större än höfterna så kommer jeansen leta sig neråt och du kommer oundvikligen få hängröv samt behöva gå och dra upp jeansen hela. Tiden. (Älskar du hängröv samt har som fritidsintresse att gå och dra upp brallor hela tiden: Grattis, hoppa till nästa stycke) Så antingen kör du häng med flit aka boyfriend-modell på jeans (även om jag är emot det uttrycket pga så heteronormativt), kolla så fint Emma Elwin bär upp det. Så kan man ha i några veckor och det är toppen, jag hade mina Acne pop tills linningen började trycka mot bebi och då var det inget kul längre, men det har nog att göra med hur barnet ligger. Vissa har sina vanliga jeans och sätter en gummisnodd mellan knapphålet och själva knappen. Jag är absolut inget fan av det utan blir tvärtom extremt provocerad av påhittet  – jeansen har ju fortfarande inte så mycket att haka upp sig på, och det blir ett jäkla dra-upp:ande ändå. Det närmaste du kan komma ett par vanliga tighta jeans är gravidjeans som sitter under magen. Som har en mjuk mudd eller trikå-kilar i sidorna. Jag ska dock vara ärlig och säga att det blir en del nedhasande i rumpan ändå.  Jag hittade dock ett par asbra från Lindex i lite vaxad kvalitet, verkar inte finnas online men kanske i butikerna. Dom viker jag ett varv i linningen för att dom inte ska hasa. Funkar ok.

Näe, nog med deppen nu. Det här är ju ändå din stilmässigt mest göttiga period under graviditeten. Vi skulle kunna kalla den för anything goes-fasen. (Anything utom jeans goes-fasen menar jag). Tröjor måste visserligen vara lite längre för att inte hasa upp över den växande magen, men säkra med en lång tröja eller linne underst så kan du ha dina gamla vanliga ett bra tag till. Jag har den här tunna i merinoull fast i vitt, både linne och t-shirt, som jag burit under exakt alla vanliga tröjor och skjortor, för att slippa glipa. Och kom igen visa kulan, det är så fint ju.

Gravidstil

Här är två outfits jag tyckte extra mycket om sådär i början med lillmagen. Den till vä består av mina älskade Stella-skor, vida gravidtights från Lindex, asgammal tunn stickad tröja från Zara, dunbomber från Acne och mössa i kashmir från J Crew herr. Till höger sportar jag varsityjacka i ull från Gant, halvtransparent tröja från Weekday, skinnkjol från Dagmar och herregu vad jag hade den ofta, solglasögon från Nividas. Och i påsen är det kardemummabullar för LORD vad jag käkade såna typ v 22 – 31.

gravidfashion

Här är bevismaterial A för att man inte alls behöver ha gravidplagg så länge det finns stretch. Det här är en helt vanlig klänning i tjock trikå från Lindex och jag hade den inte bara under denna period utan även dagen innan förlossning. Figurnära stretchklänningar, jag älskar er.

I den här perioden av min graviditet utvecklade jag även klädkonceptet som jag med er tillåtelse skulle vilja kalla Mimaren – en bas av svart tight tröja och dito brallor. Alltså en sån som låtsas vara instängd i en glasbur, inte en sån som mimar till en låt, även om det såklart är fritt fram för dom att klä sig så här också. Detta svarta kit är ens bästa kompisar från och med nu och en bra bit in på amningstiden också.

Gravidkläder_2

Känner du att det känns överkurs med den här amningstopen från Boob redan nu (du kanske inte ens planerar amma, det där lägger jag mig inte i) så finns såklart billigare alternativ utan matningsfunktion. Jag är väldigt stort fan av Boobs Once on never off-leggings, som faktiskt har ett helt rimligt namn. Vet ogravida som har dessa som mysbrallor. Dock är dom inte helt tjocka, så om man ska ha dom i stället för byxor skulle jag rekommendera en strumpbyxa under. Dom bästa strumpbyxorna är f ö från Lindex, den här modellen är den enda jag provat som inte hasar ner så man måste göra grodan stupikvarten. Bilden i mitten har inget med saken att göra förutom att den visar lite hur det är tänkt – du grundar med basen som vore du en mimartist, och sedan hänger du på olika roligare plagg utanpå. Det kan vara vad som. Finns typ ingenting som inte passar detta kit? Även skomässigt.

I övrigt körde jag extremt mycket tight. Jag tycker helt enkelt det är sjukt snyggt att vara gravid, och att visa det. Dessutom kan du köra på med väldigt mycket av dina gamla plagg som har stretch eftersom magen inte är sådär gigantisk än.

Gravidkläder.004Randig jacka, Isabel Marant. Off shoulder-top i ullblandning, ser sjukt lång ut här förresten men är inte tunikalängd utan bara tillräckligt för att dra över mage, H&M. Baseball-tshirt, & Other Stories. Vid gravidbralla, Lindex. Pilörhänge, Line & Jo. Grön klänning med smala blå ränder, H&M. Sneakers, Stella X adidas. Rosa tröja, Isabel Marant. Joggingbralla, Filippa K.

 

Gravidkläder.005

Randig klänning, H&M. Platåklackar, Üterque. Gul bh, Ganni. Röd t-shirt, Weekday. Broderad top, Isabel Marant. Mockajacka, Dagmar. Puderfärgad tröja, FWSS. Stickad tröja, Filippa K. Strumpor med snabbmatstryck, Monki. Skor, Stella McCartney.

Tredje trimestern (v29-v40+)

Ja hej, nu börjar det för vissa vara slut på det roliga och början på nedräkning. Själv kände jag mig ovanligt chill med tanken på att kroppen skulle fortsätta växa ända in i v 40… tills jag förstod att både v v41 och v42 och tillochmed v43 existeraroch började fiska hos min barnmorska efter olika igångsättningstrix. Jag hör ändå till dom få som inte hatade denna period, men ROLIG rent klädmässigt är den ju inte. Roligt var dock att jag hade ett par Gant-mjukisbrallor som jag ändå kunde ha, lite trivia är att jag hade dom när vi åkte in till förlossningen. Och här har jag den där långa t-shirten i merinoull underst, den från H&M som jag tog upp i andra trimestern.

Skärmavbild 2016-03-29 kl. 19.51.33

Kashmirtröja, Dagmar. Mjukisbralla, Gant som sagt. Guldsneakers, Acne.

För den här perioden vill jag lansera ännu ett…tja, kanske inte koncept, men tre klädesplagg som jag mer eller mindre bodde i under dom sista veckorna. Kan vi kalla detta dom Tre musketörerna of tredje trimestern? Dock skulle jag vilja rekommendera att du inte väntar ända tills dess innan dessa inhandlas, eftersom dom kan göra ett bra jobb även i andra trimestern. Men dom presenteras här i tredje trimesterns avsnitt eftersom det är här du kommer vara riktigt tacksam för deras existens. Voilá:

Gravidkläder.007

Stickad oversize ylletröja Deborah, Acne. Collegetröja med otippat mkt plats i, Back. Sidenskjorta med bra vidd, H&M.

Ja, och i övrigt då? Ja nu är det väl dags att köpa aktier i trikå, för det är det du kan ha nu. Och på sin höjd en kaftan (mimar-basen hänger såklart med fortfarande) och kanske en extra snygg jacka som du kanske inte kan stänga, men skit i det nu är det vår. Jag körde eventuellt med öppen jacka trots vinter när jag var i detta läge, bura in mig då om det är ett brott. Maxa med accessoarer (vänta, har en veckotidning flyttat in i mitt språkcentra?) och typ bra skor. Jag vill egentligen säga att skorna är där du verkligen kan leva ut nu, men antar att många har svullna klumpar där fötterna en gång var så jag gör inte det. Kämpa på bara, och tänk på barnet som kommer sen – eyes on the prize, baby. Eyez on ze priiiizzze.

Gravidkläder.008

Kimonojacka, Carin Wester. Hårsnodd, Monki. T-shirtklänning, Filippa K. Stickad kjol, H&M. Armband, Sophie by Sophie. Nikeskor, Nike (skoja, vet att ni vet att bara Nike gör Nikeskor). Kaftan, Rodebjer (modell, privat ägo). Kaktusvas, finns på lite olika ställen bl a Cervera. Svart klänning med holkärm (världens bästa ärm om man hatar sina armar som ni kanske minns) och lårslits, Monki. Månhalsband, Maria Nilsdotter. Röd klänning även den med slits, Monki. Sandaler, Alexander Wang.

Töyen

Avslutar med ett exempel på jacka som inte går att stänga, hehe. Ja det är så jag packar för en helg i Oslo med mina kompisar – kläder som är för små. Moget. Fuskpäls från H&M, svart tröja från Filippa K herr. Och ja jag erkänner, här bär jag ett par gravidjeans från H&M, men så gjorde jag inget annat denna helg än att dra upp dom jävlarna. Skor adidas. Och vi gör T för Tøyen som är där jag bodde längst när jag bodde där. 

(133)
(0)
28 kommentarer | Translate
 

Annons
Annons


Laddar