*Lat var kanske inte rätt term men kanske finns det fler än mig som har sämre matlagningssjälvförtroende än vad man har benägenhet att bjuda hem folk. Till er tänkte jag tipsa om några rätter i kategorin Det blir gott även om du gör det med vänsterhanden (men förlåt för högerhandsnormen) eller hunnit få i dig en eller två enheter innan. Först och främst vill du styra menyn till den klassiska högtidsmenyn Plock. Julbord heter det på julen men det är mer eller mindre exakt samma rätter på midsommarbuffén, detta vet ni sen gammalt. Men alla klassiska mår bra av att piffas upp och kan verkligen bytas ut. Jag har i ett tryggt rum som skapas av min valda familj Joa och Alice (kända från vinmarinerade ommöbleringen i rucklet) sedan ett tag tillbaka jobbat på ett buffébord där rätter åker in och ut och förändras lite hur vi känner för det, och jag tänkte visa er några. Först några grundprinciper: den här sortens mat kan lätt bli stabbig. Det lättas upp av lite syrl typ citron jaja det vet ni men man kan också tänka _starkt_ här och då blir allt genast lite mer spännande. T ex en västerbottenpaj så otroligt tråkig ofta (jag får snacka skit om den pga Västerbotten är mitt hemland) - den blir mkt roligare med t ex pimientos de padron som man strker hårt i salt och olja och lägger ovanpå. Det finns även ett till exempel nedan i kräftröra. En annan grundsprincip är att typ vad som helst blir gott med lite gott tjafs ovanpå. Formeln är ungefär såhär: 1. en mejeriprodukt antingen som ost eller ngt krämigt plus 2. ngt crunchy - en rostad nöt/frö eller en krispig brödsmula 3. toppa med nåt grönt eller ngn lök typ gräs- eller salladslök. Jag ska visa: Enklaste men också bland d godaste som finns - Vårprimör plus lite tjafs ovanpå. I bakgrunden står en liten krustad och trycker, tror det är Skagen med hackad lök och rom och just att stoppa ner saker i en (färdigköpt, gud vad skönt) krustad gör allt så väldigt mkt mer glatt. Man kan t ex göra en liten mini-västerbottenpaj i en sån? Med löjrom och citronzest och lite dill? Ja. Det allra finaste vi har på högtidsbordet är den Sandbergska sillen och vissa kanske minns den från ett julavsnitt av bondgården. Den är också noll svår! Man gör som en bädd av hackad potatis matjessill ägg och alla toppings man gillar till det och sedan häller man brynt smör ovanpå. Men en gång råkade jag steka lite lingongrova (få inte panik nu) i väldigt mkt smör och slänga ovanpå och det blev också gott men då fick den heta Sandströms sill istället. Här på bilden råkade jag verkligen smula sönder brödet och det blev gott det med men inte den finaste presentationen det är vi alla överens om. Poängen är: rätten kräver väldigt lite av den som lagar men är så gott så alla brukar stöna högt. Stöna. Gubbröra eller Old mans touch som är dess internationella namn står jag och gör i detta nu så har ingen bild. Älskar den men den kräver sin mottagare? I alla fall kommer här ett trick för den godaste gubbröra dina gäster smakat: byt ut ansjovis mot sardeller. Thank me later. Men här är ett förslag på ngt som borde välvas in i permanenta samlingen som är våra högtidsbord: Irans gubbröra Salade Olivie. Kyckling potatis majo ägg och kanske en ärta, inte sällan lägger jag smörstekta haricot verts ovanpå. Zeina har såklart ett perfekt recept. Märk väl att det stabbiga balanseras upp av massor med citron och i detta fall cocktail-kapris. Mmm. Den här bakade purjon med topping (lite tungt med topping men ni anar en purjo under) har jag försökt med ett tag nu, och det är goda smaker som passar svinbra särskilt på påskbordet men den blir alltid himla trådig och i år vet jag hur den ska bli lyckad tror jag - jag ska hacka purjon och servera den på mer som en snitt. Men samma ingredienser alltså ..ja ni ser vad det är där va? Här är en kräftröra med färsk jalapeño som jag tror jag inspirerades till av en restaurang i Gbg som jag inte minns namnet på men dock noga kan redogöra för inredningen i. I alla fall: krama ur vattnet ur kräftstjärtarna, blanda med riven stark ost t ex västerbotten eller cheddar, kräma på med 50/50 creme fraiche/majo (obs man tar för en gångs skull MINDRE än vad man tror, ett par matskedar typ), ja sedan hackar man ner lite färsk jalapeñ och saltar pepprar klart. Ägghalva hatar vi inte men om man inte äter ägg (….but why tho) så kan man göra ngt som är ännu godare men jag hittar tyvärr inte bild på det nu; rosta jordärtskockhalvor i ugnen hmmm det kanske inte är säsong än men kan jag bara få tipsa om det ändå pga känns Lite Kul. Rosta på 175 grader tills dom ser bakade ut, det tar rätt lång tid men under tiden duschar du och gör andra saker, glöm dom gärna. Och sen gör man samma topping som på en ägghalva: creme fraiche, lökhack, dill, ROM, en skvätt citron. Ja jag ser att det är Skagen på dessa i bild men hinner inte leta fler bilder jag har bråttom till mitt eget påskbord hej. Älskar dom på ett väldigt intensivt sätt.