Annons
Annons

Årets julklapp: en tråkig filt, ej designad av nån känd


 

Det går ganska bra att leva ett liv där man blir helt insnurrad i bara sitt eget, typ om man kanske inte har några bra byxor att ha på vintern egentligen, eller ifall grannen är sur på att man har så stökigt på gården, om Essas hjärna förstörs ifall hon råkar se en liten snutt av julkalendern, ja sånt. Men ibland så kommer saker i ens väg som liksom slår en spricka i ens lilla varma ägg och helt plötsligt känns allt utanför himla nära. Så kände jag när jag fick hem den här filten från UNHCR och Essa tog tag i den och gnussade mot ansiktet (hon älskar textilier). Det var som att någon slog mig i huvet med insikten att det lika gärna kunde slumpat sig så att den filten skulle kunnat vara den enda jag hade att värma henne med. Att nån annan skulle fått sitta här i stället och blogga om att folk skulle köpa filtar för jag och Essa skulle sitta i nåt flyktingläger i 13 minus (så kallt var det i Syrien förra vintern) . Jag står inte ut med tanken på att vissa tvingas fly med sina barn.

Annons

När jag var gravid och många jag kände åkte till Lesbos för att ta emot flyktingar som kom med båtar så hörde jag en dag att dom fått en doppler till ett läger, en sån likadan som jag gick och kollade mitt barns hjärtljud med hos barnmorskan. Det var liksom nog nervigt för mig som bara gick runt här och gjorde lite tv och käkade folsyra skitnoga varje dag – tänk då för en som fått göra den där vidriga resan över Medelhavet med en bebis i magen.

På Mama-middagen jag var förrförra veckan berättade Tilde de Paula om ett flyktingläger hon besökt där hon träffat en mamma som berättade hur båten hon färdats med tog in vatten så hon satt och höll upp huvudena på sina små barn så att dom skulle hålla sig över vattenytan. Fan jag hulkgrät då och samma sak nu. Det går inte att ta in. För man går sönder när man gör det.

Bara de senaste dagarna har 30 000 människor flytt Aleppo, och 400 000 internflyktingar finns i området. Det är nutidens värsta kris och lidandet är enormt.

Jag säger inte att man ska skita i att ha tre olika overaller till sina barn, men man kan ju ha det OCH ge till dom som verkligen behöver. Som t ex den här filten.

Ett paket med sex sånahär (skitstora) filtar kostar 210 kronor. Det och fler julklappar finns att beställa här och man får ett fint gåvokort att lägga under granen. Perfekt inte bara till alla du bryr dig om men kanske också till såna du INTE bryr dig om men känner att du måste ha med dig present till. Och snälla kom ihåg denna post när ni dagen innan julafton sitter med panik för att ni inte hittat nåt till X, då går ni bara in här och beställer filt så är allt klart. Puss.

(28)
(0)
3 kommentarer | Translate
 

Annons
Annons


Laddar